Fizik tedavi yaralanma, hastalık ya da sakatlanma meydana geldiğinde hareketin ve işlevin geri kazanılmasına yardımcı olma amacıyla uygulanır. Ayrıca gelecekte karşılaşılabilecek yaralanma ya da hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Fizik tedavi, hastayı doğrudan kendi bakımına dahil eden bütünsel bir yaklaşım temelinde ilerler. Fizik tedavi, fizyoterapist denilen özel eğitimli kişiler tarafından gerçekleştirilir. Aldıkları eğitim kapsamında bir yaralanma ya da hastalık durumunda fizyoterapistler yalnızca mevcut durumun bireysel yönlerine odaklanmaktansa vücudu bir bütün olarak değerlendirirler.
Kas-iskelet, sinir ya da kardiyovasküler sistemlerdeki bulunan fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanı fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Yaralı ya da kondisyonsuz bir kişinin fiziksel işlevlerini geri kazanması amacıyla uygulanan fiziksel tedavi ve rehabilitasyon bir kişinin optimal fiziksel işleyişine ulaşmak için geçtiği kapsamlı süreci tanımlamak amacıyla kullanılan bir şemsiye terimdir.
Fizik tedavisi; masaj, ısı tedavisi, egzersiz, elektroterapi gibi farklı yöntemler kullanılarak yaralanmaların, rahatsızlıkların ve şekil bozukluklarının tedavisine yardımcı olur. Ortopedik, nörolojik ve kardiyopulmoner hastalıkların tedavisine kullanılan fizik tedavi ile bebekler, çocuklar, yetişkinler ve geriatrik popülasyon gibi tüm yaş gruplarından hastalar kendi durumlarına göre tedavi edilebilir. Fizik tedavi ile doğuştan, yaşa bağlı, kazara ya da belirli yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkabilecek belirli hareket bozuklukları olan hastaların yaşam konforu artırılabilir. Kemikleri, eklemleri, yumuşak dokuyu, beyni ya da sinir sistemini, kalbi ve dolaşım sistemini, akciğerleri ve solunumu etkileyen problemler dahil olmak üzere birçok durumda fizyoterapi ile etkili sonuçlar alınabilir.